Kurį tekstą pirmiausiai perskaitėte naujame žurnalo "Aukštaitiškas formatas" numeryje?

Dienos anekdotas

Ėjau namo vėlai vakare. Pamačiau, kad priešais einanti mergina paspartino žingsnį. Pradėjau greičiau eiti ir aš. Tada ji pasileido bėgti. Aš - taip pat. Čia ji kad pradės rėkti! Na, aš irgi - iš visų plaučių. Net nespėjau atsisukti pažiūrėti, nuo ko bėgam.

Komentaras

Leonas Al.:„Kur jūs radote Anykščiuose tokias plačias gatves, kad jas reikėtų siaurinti? J.Biliūno? Taikos? Vilniaus? Tilto gal? Kurklių? Čia jums gal Maskva su Niujorku, Berlynas su Tokijumi vaidenasi? Dirbtinai Anykščiams primesta diskusija kaip ir su užtrvankų griovimu."

Skaityti komentarus (2)

Atšalus orams vis dažniau norisi pastumti į šalį egzotiškus patiekalus ir sočiai pavalgyti šilto, paprasto, naminio maisto. Tokio, kokį sekmadieniais gamindavo mama ar močiutė. Pasak Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, vaikystę primenančių patiekalų poveikis mūsų nuotaikai ir savijautai – milžiniškas. Todėl visada bus dienų, kai norėsis prisidėti sklidiną lėkštę kvapnių balandėlių ar maltinių.

 Ilgus metus pirkėjų įpročius stebinti maisto ekspertė teigia: žmonės mėgsta eksperimentuoti ir išbandyti naujus skonius, bet dažnai grįžta prie to maisto, kurio skonis pažįstamas nuo vaikystės. Tokiems patiekalams apibūdinti vis dažniau vartojamas terminas „jaukusis maistas“ (ang. comfort food). Jis sukurtas nusakyti tiems patiekalams, kuriuos valgant ateina ramybė, grįžta vaikystės prisiminimai, pasijuntama saugiai ir jaukiai. Nors kiekvienas turi savo jaukiųjų patiekalų sąrašą, veikiausiai dauguma į jį įtraukia balandėlius ir baltąją mišrainę.

Vaikystės patiekalas – balandėliai

Kartais manoma, kad „jaukusis maistas“ turėtų būti riebus ar saldus, tačiau tradicinė virtuvė turi iš išimčių. Viena tokių: balandėliai – pakankamai sveikas pasirinkimas. Iš Graikijos kilęs patiekalas atitinka puikiai subalansuotos Viduržemio jūros virtuvės principus. Daržovės turi įvairiausių vitaminų ir yra skaidulų šaltinis, o ryžiuose nėra glitimo.

Kiekvienuose namuose balandėliai gaminami kiek skirtingai. Tačiau dažniausiai be kopūsto ir maltos mėsos, į juos dedama morkų, pomidorų bei aromatingų prieskoninių žolelių. „Balandėliai yra sąlyginai nebrangus patiekalas. Jiems paruošti nebūtina laikytis tikslios receptūros ir palieka daug vietos išmonei. Vienintelis balandėlių minusas – gana ilgas jų gamybos laikas. O kai kas nemėgsta ir verdamo kopūsto kvapo“, – sako V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė atskleidžia kelias balandėlių gamybos gudrybes, kurios padės sutaupyti laiko, išvengti nenorimo kvapo ir pagerinti skonį:

    Jei naudosite tik jautienos faršą, balandėliai gali būti sausoki, todėl rekomenduojama į įdarą dėti ne tik ryžių, bet ir apkeptų daržovių.

    Pomidorų tyrė bus išraiškingesnio skonio, jei į ją įtarkuosite nuluptą obuolį ir įlašinsite šlakelį obuolių acto.

    Jei erzina verdamo kopūsto kvapas, į vandenį įmeskite žiupsnelį cukraus ir nedenkite puodo.

    Kopūsto apvirimo galite išvis išvengti: įdėkite kopūsto galvą nakčiai į šaldiklį. Atšildytas jis bus minkštas.

V. Juodkazienė siūlo išbandyti ir 2 skirtingus balandėlių receptus.

Tradiciniai balandėliai

Jums reikės:

1 kopūsto galvos;

2 v. š. sviesto;

1 l vandens arba jautienos sultinio;

400 g konservuotų trintų pomidorų;

2 v. š. grietinės;

300 g kiaulienos ir jautienos faršo (proporcijos pagal skonį);

3–4 v. š. ryžių;

1 svogūno;

1 morkos;

druskos, pipirų.

Paruošimas:

Kopūstą apvirkite vandenyje, kol suminkštės. Atsargiai nuimkite lapus, lapkočius, jei stori, išpjaukite arba padaužykite.

Įdarui: svieste pakepkite smulkintus svogūnus ir per burokinę tarką smulkintą morką, kol suminkštės. Išvirkite ryžius. Viską sumaišykite su kiaulienos ir jautienos faršu. Pagal skonį įdėkite druskos, pipirų.

Ant kiekvieno kopūstlapio dėkite įdaro, kraštus užlenkite ir suvyniokite. Suvyniotus balandėlius apkepinkite svieste ir dėkite į puodą. Atskirame inde sultinį arba verdantį vandenį sumaišykite su pomidorų tyre, pasūdykite ir užpilkite ant balandėlių. Troškinkite apie valandą ant mažos ugnies. Pabaigoje įdėkite grietinės.

Vegetariški balandėliai

Jums reikės:

1 kopūsto galvos;

800 g konservuotų avinžirnių;

2 česnako skiltelių;

1 v. š. kario miltelių;

didelės saujos petražolių;

2 v. š. alyvuogių aliejaus;

1 mažo svogūno;

1 v. š. citrinų sulčių;

druskos, pipirų.

Padažui:

500 g konservuotų trintų pomidorų;

3 puodelių pomidorų sulčių;

1–2 v. š. pomidorų pastos;

 pusės stiklinės vandens;

 druskos.

Paruošimas:

Kopūstą apvirkite vandenyje, kol suminkštės. Atsargiai nuimkite lapus, lapkočius, jei stori, išpjaukite arba padaužykite.

Paruoškite padažą: pomidorų pastą sumaišykite su vandeniu, tuomet su pomidorų sultimis, sudėkite kapotus pomidorus, pasūdykite pagal skonį.

Paruoškite įdarą: alyvų aliejuje pakepinkite smulkintą svogūną, įspauskite česnaką, sudėkite kapotas petražoles. Suverskite avinžirnius, apkepkite. Apkeptą įdarą paminkykite, įpilkite citrinos sulčių, karį, druskos, pipirų ir gerai išmaišykite.

Suvyniokite balandėlius – ant kiekvieno kopūstlapio dėkite įdaro, kraštus užlenkite ir užvyniokite.

Į didelę keptuvę įpilkite šiek tiek parengto pažado ir vienu sluoksniu sudėkite balandėlius, užpilkite likusį padažą, kad juos pasemtų. Kai padažas užvirs, sumažinkit ugnį ir kepkite uždengtus apie 25 min.

Pranešimas spaudai

Palikite komentarą

0
Sąlygos ir terminai.
  • rshk

    Nuoroda

    I started working online in past three months when the corona was at its peak and made a hand some package. I urge every one to try it when the second wave of corona is troubling our lives once again here is a link for information.... https://bit.ly/39JrDqt
    try it once no instant cash or credit card involved/

    Prieš 2 mėnesių
  • Irena

    Nuoroda

    as paprasciau darau - i kopustlapi idedu pailgais gabalais supjaustyta mesa apvoliota druskoje , pipirais , idedu pjaustytu cesnaku ir svogunu ,tarkuotu juoduju ridiku , isverdu ir uzpilu spirgais arba grietine ir kaip prieda papjaustau marinuotu arba raugintu agurku .

    Prieš 2 mėnesių
  • Balandėliai be ryžiu

    atsakymas į: Irena Nuoroda

    kažkas naujo ! :-)

    Prieš 2 mėnesių